Nominerad för arbete med fotboll och integration
Publicerad: 2016-12-27

I början på nästa år kan Daniel Hammar Komarica få ta emot två utmärkelser. Båda för sitt arbete att som ideell ledare jobba med integration och fotboll.

Det var i våras som han drog igång ett integrationsprojekt i två delar i Sävsjö FF. Det ena handlade om fotboll för ensamkommande killar. Med tydliga ramar, fasta träningstider och samma krav som alla andra ungdomar i klubben. Målet var att få in dem i föreningen och ge dem möjligheten att visa att de ville och kunde spela fotboll. Och samtidigt lära sig svenska.

Daniel är rak och ärlig och tvekar inte när han säger:
- Kommunen har fått ta emot för många flyktingar för att göra något bra. Men istället för att gräva ner sig så måste man försöka göra något bra av det och då är fotbollen ett redskap.
Samtidigt är han självkritisk.
- Det såg bra ut på pappret men funkade inte riktigt i verkligheten. Men vi har bestämt oss att köra vidare men då genom spontanfotboll och vi har engagerat några tonåringar till att hålla i det.

För Daniel är Sävsjö FF mer än fotboll. Det handlar om en klubb som han älskar och där han lägger sitt engagemang som ett sätt att betala tillbaka en del av det han själv fått. Och integrationsarbetet är en del i det. Men han skryter inte med sina egna insatser utan snarare ger han beröm till alla ungdomsledare som varje träning har en stor grupp barn och där minst en inte kan svenska.
- Och så ska de både lära dem det och fotboll och samtidigt ta hand om alla de andra barnen, säger han och tillägger att det kräver vuxna, föräldrar och andra, som stöttar.
Och det är också här som den andra delen i projektet kommer in.
- Kontakten med SFI, svenska för invandrare. Där har vi fått kontakt med vuxna människor, föräldrar, och någon är nu med som ledare i ett av ungdomslagen. Den kontakten måste vi fortsätta.

Gällande nomineringarna ler han när han pratar om dem. Den ena är Stipendiet Kompassrosen från Konung Carl XVI Gustafs Insamlingsstiftelse Ungt Ledarskap.
- Konungens stiftelse är hur stort som helst. Men det är inte många ideellt arbetande som sitter i den styrelsen, vilket jag tycker är lite roligt. Det känns rätt seriöst, säger han med en betoning på att seriöst är stort i det här fallet.

Den andra är Sverige United, en stiftelse som verkar för integration med fotboll som medel.
- Det känns inte lika overklig, de är lite närmare mig än konungens stiftelse.
Sverige United skriver själva att deras uppgift är att ”lyfta fram fotbollens vackra sidor, att stötta dess eldsjälar och att underlätta arbetet för inkludering och mångfald”.
- I den juryn sitter Ivo Pekalski, spelare i Halmstad, och elitdomare bland andra. Det är lite mer att man känner att det här kan man ta på, säger Daniel.
Sverige Uniteds utmärkelser Guld-, Silver- och Bronshanden går till personer som ”förenar ungdomar med olika bakgrund på fotbollsplanen. Eldsjälar vars handtag och handslag leder till integration i vardagen”.
- Jag är en av tio finalister och tittar jag på den listan så är jag nummer tio helt klart. Men det är jättehäftigt att vara med, säger han.

Vilka som får stipendierna, både från Konungens stiftelse och Sverige United, avgörs inte förrän in på nyåret.

Lillian Andersson
lillian@savsjoappen.se
076-007 0382

Denna nyhet kommer från SävsjöAppen.
Följ länkarna nedan för att ladda ner appen
och få tillgång till hela utbudet.