Hon vill ge elever kryckor för själen
Publicerad: 2017-10-05

Som en del i skolans arbete med värdegrund fick högstadieeleverna i Rörvik på torsdagen lyssna till Cajsa Tengblad som talade om självbild, självkänsla och hur man fyller på sin och andras kärleksbehållare.
- Det som driver mig är att jag är frustrerad över att psykisk ohälsa växer, även bland unga, och jag tror att jag har något som jag kan dela med mig av. I världens mest individualistiska land måste vi gå från individualism till relation. Vi måste prata psykisk hälsa. Det är tufft att vara människa och tufft att leva, men man ska inte behöva gå omkring och sakna redskapen som finns, det finns kryckor för själen, säger hon.

Till eleverna var hon snabbt inne på vad hela dagen skulle handla om. Självbilden som man inte får genom att titta sig själv i naveln utan genom att se varandra och att det finns första hjälpen inte bara för kroppen utan även för själen.
- Om du skulle beskriva ditt liv med en godisbit vilken bit skulle du välja då? Jag vet vad jag väljer, sa hon och höll upp en hallonlakritsskalle.
- Livet är både sött, rött och ”gött” men så finns den en mörk sida också, sa hon och erkände att för den som gillar lakrits kunde det bli lite svårt men att man fick se igenom det. Grunden är ändå att livet innehåller både och.
- Var fjärde person kommer någon gång i livet inte bryta ett ben men bryta själen. Det är lätta att tänka att det händer aldrig mig men det gäller att vara uppmärksam, sa hon och berättar att hon möter många unga som mår dåligt. Att det är lätt att bli fartblind.
- Man kan inte ha alla apparna igång på mobilen utan att ladda den. Så är det med oss också, vi måste få energi, vila och återhämta oss. Vi måste andas in för att kunna andas ut.

Cajsa gav eleverna tipset att varje kväll använda händerna som två vågskålar. Att i den ena lägga det som skett under dagen som gett energi och i den andra det som tagit energi. Och se vilken som väger tyngst. Hon berättade om hur hon själv hamnade i utmattningen, stressymtom och ätstörningar.
- Det händer inte mig, men så händer det. Det gäller att söka hjälp i tid, vägen tillbaks blir lättare om man gör det i tid.

En gång fick hon frågan, från en person med funktionshinder, om vilket handikapp hon hade.
- Jag fick svara att mitt handikapp kanske inte syns på utsidan men jag har svårt att gilla mig själv.
Hon förklarade vidare att sura negativa tankar påverkar, förminskar och begränsar. Men att man inte får självkänslan av att se sig själv i naveln utan när man släpper fokus på sig själv.
- Inte genom att boosta sitt ego utan att bry sig om andra, sa hon och påminde om behovet av relationer.
- Ingen i Sverige har dött av en överdos av kärlek, vi måste fylla på varandras kärleksbehållare. Och vi måste se ”vilka ser oss och uppmuntrar oss även när vi inte presterar på topp”. Har ni hört att alla är lika mycket värda? Hur syns det på er skola, hur hörs det och hur känns det att alla är lika mycket värda på er skola?

Med ett citat av Hillevi Wahl påminde Cajsa eleverna om att alla är lika.
- Hillevi säger att ”om var och en av oss skulle bära livet i en genomskinlig plastkasse skulle ingen vilja byta med någon annan”. Inuti är vi väldigt lika, det är lätt att tänka att om jag bara var som hon eller som han. Men ha med plastkassen i tanken då.

Alva Stålhammar och Sven Magnusson var två av eleverna som lyssnade och de tyckte att de kände igen sig i vissa delar. Som hur man mår när man tittar sig för mycket i naveln.
- Man blir lite mer ledsen, sa Alva.
Men frågan är de är duktiga på att uppmuntra varandra och fylla på andras kärleksbehållare.
- Nej, det skulle jag inte vilja påstå, sa Alva.
- Men ibland gör man det, sa Sven.

Cajsa berättar i pausen att hon vet att många unga mår dåligt av att de ställer väldigt höga krav på sig själva. Och att det ofta drabbar tjejer genom att tjejer har högre krav på fler områden och att de också är mer aktiva på sociala medier där likes och kommentarer till varandra är viktiga.
- Det är inget fel på att vara duktig men det är viktigt att få balans, här kommer händerna igen. Vad tar och vad ger energi.
Hon förklarar att människovärdet förminskas och att det mesta handlar om vad vi gör, att vi syns och att vi hörs men inte om hur vi mår.
- Många unga mår dåligt av att vuxna mår dåligt. Det jag vill dela med mig av är att det finns kryckor för själen, att det finns redskap att använda och mycket är kopplat till relationer.

Fotnot: Cajsa Tengblad är hälsopedagog, coach, föreläsare och författare. Hon har bland annat skrivit boken ”Prestationsprinsessan – min revolt mot duktigheten”.

Lillian Andersson
lillian@savsjoappen.se
076-007 0382

Denna nyhet kommer från SävsjöAppen.
Följ länkarna nedan för att ladda ner appen
och få tillgång till hela utbudet.